Het jojo-effect is gewichtstoename direct na een afslankdieet. Dit fenomeen komt regelmatig voor en kan gevaarlijk zijn voor onze gezondheid. Dus hoe voorkom je dat je weer gewicht verliest na het verliezen van overgewicht?
Wat is het jojo-effect?
Het jojo-effect is een snelle schommeling in lichaamsgewicht die wordt veroorzaakt door intens gewichtsverlies. Het jojo-effect treedt op wanneer een persoon na 5 maanden na het einde van het dieet zijn lichaamsgewicht met 10% verhoogt ten opzichte van het niveau dat hij heeft bereikt.
Oorzaken van het jojo-effect
De belangrijkste reden voor het jojo-effect is het gebrek aan consistentie van besluitvormers voor gewichtsverlies. Na het voltooien van het dieet keren veel mensen heel vaak terug naar hun dagelijkse (oude) eetgewoonten en een zittende levensstijl. Deze twee factoren en het 'vasten' gedurende een bepaalde periode maken dat het lichaam een signaal geeft om reserves te verzamelen voor de volgende dergelijke situatie.
Het resultaat is het tegenovergestelde van het beoogde effect, d.w.z. gewichtstoename, in sommige gevallen zelfs groter dan het oorspronkelijke gewicht.
Een even vaak voorkomende reden voor het jojo-effect is gebrek aan beweging en enige fysieke activiteit. Bovendien wordt dit fenomeen vaak bepaald door stress, omdat de bijbehorende emoties het verlangen om te snoepen stimuleren.
Hoe het jojo-effect te vermijden?
Om het jojo-effect te voorkomen en dus af te vallen en gewicht te winnen, moet u zich aan enkele basisregels houden. Allereerst is het verstandig om gezonde eetgewoonten te ontwikkelen en deze elke dag actief te gebruiken. Het houden van een gezond dieet en lichamelijke activiteit ondersteunen het metabolisme van het lichaam en stelt u dus in staat om voldoende lichaamsgewicht te behouden.
Een waardevolle tip is ook om een goed uitgebalanceerd dieet in het dagelijkse menu te introduceren en tijdens gewichtsverlies het lichaam geleidelijk uit het reductiedieet te leiden op een manier zodat zowel het lichaam als het metabolisme kunnen wennen aan nieuwe veranderingen.
Bovendien:
- doe niet aan vasten;
- het wordt niet aanbevolen om het calorische gehalte van maaltijden met meer dan 10% per maand te verminderen;
- het is de moeite waard om een-component diëten te vermijden;
- tijdens gewichtsverlies is het de moeite waard om controles uit te voeren.